Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Φάληρο, Πλανητάριο, Φλοίσβος, ξένη δημοσίευση

Από τον Φλοίσβο στο Φαληρικό Δέλτα, το Πλανητάριο καιτο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ρεπορτάζ Πρώτο Θέμα.Ελένη Φωτίου, 06/05/201707:40
«Δώσε καμιά ιδέα για το Φάληρο με παιδιά», της είπα. «Κάτι ιδιαίτερο, ψαγμένο». Κι άρχισε να μου αραδιάζει έναν κατάλογο ζαχαροπλαστείων με όλες τις σπεσιαλιτέ τους, που σκέφτηκα ότι τελικά δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο να τριγυρνάς στις γειτονιές του Παλαιού Φαλήρου παρέα με μια Πολίτισσα.

Οι Πολίτες, οι Έλληνες δηλαδή της Κωνσταντινούπολης (που είχαν εξαιρεθεί από την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923, όπως και οι Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου) αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Παλαιού Φαλήρου. Εποίκισαν την περιοχή, που ήταν άλλωστε η μοναδική -αστική από τότε- γειτονιά της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών που έμοιαζε (και μοιάζει) σαν τις όχθες του Βοσπόρου και της Θάλασσας του Μαρμαρά, το 1955, όταν έφυγαν κακήν κακώς από την Πόλη την αποφράδα νύχτα των Σεπτεμβριανών. Σε αυτούς προστέθηκαν κι άλλοι, περίπου μια δεκαετία αργότερα, με τις απελάσεις του 1964 κι άλλοι το 1974, καθώς τα πράγματα είχαν χειροτερέψει εξαιτίας του Κυπριακού.


Οι τελευταίοι αυτοί κοσμοπολίτες αστοί της Πόλης, ή μάλλον καλύτερα η αφρόκρεμα αυτής της τάξης, εγκαταστάθηκε κυρίως στο Φάληρο, διαδίδοντας την Πολίτικη κουλτούρα και κουζίνα, ανεβάζοντας έτσι -μεταξύ άλλων- τον γαστρονομικό πήχη στη γειτονιά αυτή και καθιστώντας μια βόλτα στο Φάληρο, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιήγηση για τον ουρανίσκο μικρών και μεγάλων: Κοσμικόν για κανταΐφι με κρέμα, Riviera για πολίτικο τσουρέκι και εκμέκ, Rio για μπαμπάδες, Alma για μιλφέιγ με σοκολάτα και παραδοσιακά κουλουράκια -περνάς από έξω και η μυρωδιά τους σου τρυπάει τη μύτη ακόμα και σήμερα-, Divan για σιροπιαστά, Πίτες της Σοφίας για πίτες και τάρτες και αν θέλετε να πάρετε Πολίτικους μεζέδες για το σπίτι, στο delicatessen του Benito.

Με όλα αυτά ανά χείρας, καλό είναι να ξεκινήσετε το περπάτημα (για τις θερμίδες). Η ωραιότερη βόλτα στο Φάληρο είναι η βόλτα στην παραλία. Διασκεδαστικό είναι να κατεβείτε στο Φάληρο με τα παιδιά με το νέο τραμ. Για βόλτα όμως. Γιατί αν βιάζεστε… Αγοράζετε καλαμπόκι, κάστανα, γλειφιτζούρια-κόκορες ή καρδιές (ναι, αυτά τα κόκκινα που θυμάστε από τα παιδικά μας χρόνια!) και ξηρούς καρπούς (εκτός αν έχετε τα προηγούμενα γλυκά ακόμα στο στόμα) και χαζεύετε τις ατέλειωτες παρτίδες σκάκι που στήνονται στο κιόσκι στην παραλία.

Αν τα πιτσιρίκια είναι με πατίνια, ποδήλατα και πάσης φύσεως αυτοκινούμενα, μπορείτε να νιώσετε πιο ασφαλείς από το Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβος (εκείνο το στρογγυλό κτίριο στην παραλιακή) μέχρι τη Μαρίνα του Φλοίσβου, επειδή το κομμάτι αυτό του παραλιακού πεζόδρομου δεν εφάπτεται ούτε με τον δρόμο, ούτε με το τραμ, καθώς παρεμβάλλεται το Πάρκο του Φλοίσβου. Στο Πάρκο του Φλοίσβου βρίσκεται η μεγαλύτερη παιδική χαρά των Βαλκανίων, ένας δωρεάν παιδότοπος μέσα στο πράσινο και δίπλα στην παραλία.

Τα σαββατοκύριακα και τα καλοκαιρινά απογεύματα έχει πολύ κόσμο, οπότε αν είστε μόνο ένας γονιός με παραπάνω από ένα παιδί δεν θα σας το πρότεινα. Είναι πολύ αγχωτικό γιατί τα παιχνίδια έχουν τυφλά σημεία και κάθε τρεις και λίγο έχεις την αίσθηση πως έχασες το παιδί. Εντός του πάρκου, το καλοκαίρι το Θέατρο Σκιών Τάσου Κώνστα (από την Πλάκα) έχει παραστάσεις Καραγκιόζη.

Στον πεζόδρομο της εισόδου στο Πάρκο από την παραλιακή, νοικιάζουν μικρά αυτοκινητάκια και οικογενειακά ποδήλατα, ενώ δίπλα έχει ένα καφέ με μια μικρότερη παιδική χαρά και παιχνίδια με κέρματα τύπου λούνα παρκ. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή κάποια ελαφριά γεύματα, ενώ τα παιδιά παίζουν στην παιδική χαρά. Παρ' όλα αυτά, η υπομονή σας θα δοκιμαστεί αν τα παιδιά σας ζητήσουν να δοκιμάσουν όλα τα αλογάκια-αμαξάκια-αεροπλανάκια και παραπάνω από μία φορές (δεν μπορείς να τα’ χεις όλα σε αυτή τη ζωή!).

Στη συνέχεια απλώνεται το Τροκαντερό, ένα υπέροχο καταπράσινο πάρκο που στην άκρη του βρίσκεται ο θερινός Cine Φλοίσβος, με μια καφετέρια με παιδική χαρά. Βγαίνοντας από το Τροκαντερό, μπαίνουμε στη νέα ιδιωτική Μαρίνα του Φλοίσβου, με παιδότοπο, εστιατόρια (μεταξύ αυτών και TGI Fridays) και καφέ και ένα μαγαζί που πουλάει μεταξύ άλλων και παιχνίδια. Η αλήθεια είναι ότι η ατμόσφαιρα της «γειτονιάς» εκεί εκλείπει, μαζί με αυτή και το μερακλίδικο φαγητό!

Στην άκρη της Μαρίνας Φλοίσβου, βρίσκεται το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, όπου έχουν αγκυροβολήσει το θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ (μεταφέρθηκε πρόσφατα στον Σκαραμαγκά για συντήρηση), το αντιτορπιλικό Βέλος, το ιστιοφόρο Ευγένιος Ευγενίδης, το καΐκι Ευαγγελίστρια, το πλοίο πόντισης καλωδίων Θαλής ο Μιλήσιος και η τριήρης Ολυμπιάς, εντυπωσιακά όλα στα μάτια των παιδιών, αλλά και τα δικά μας. Στο αντιτορπιλικό Βέλος, τα σαββατοκύριακα, τα παιδιά από 4 ετών με τη βοήθεια των Museum Friends, μπορούν με τους γονείς να ταξιδέψουν στην ελληνική ναυτοσύνη, με εκπαιδευτικά προγράμματα για δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Μια ακόμα παιδική ατραξιόν θα αποτελέσει σύντομα το παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη που στεγάζεται στην Οικία Κουλούρα (αυτό το πανέμορφο σπίτι πάνω στην παραλιακή που μοιάζει με Κάστρο). Είναι από τις λίγες εναπομείνασες θερινές επαύλεις που κατείχαν εύπορες οικογένειες της Αθήνας στο Φάληρο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Εδώ θα φιλοξενηθεί η Συλλογή Παιχνιδιών του Μουσείου. Γι’ αυτό αναμένουμε…

Στο Φαληρικό Δέλτα μπορείτε να πάτε με παιδιά το χειμώνα για σινεμά στα Village 9 Cinemas @ Φάληρο. Πολύ κοντά, βρίσκεται και παιδική χαρά για ΑμεΑ. Αν η βόλτα σας τελειώνει κάπου στον Φλοίσβο, ωραία αυλή και ωραίο φαγητό και για παιδιά έχει ο Τζίτζιρας Μίτζιρας. Για καφέ, μπορείτε να πάτε στο Enjoy Family Concept, στην οδό Αλκυόνης, μια καφετέρια με χώρο με ποιοτικά παιχνίδια, δημιουργική απασχόληση και children friendly κατάλογο. Αν βρεθείτε στην περιοχή και ψάχνετε να ψωνίσετε δωράκι για παιδιά τελευταία στιγμή, επισκεφτείτε το Booktalks, καφέ-βιβλιοπωλείο (επισκεφτείτε το και χωρίς παιδιά!).

Άσχετα με το αν έχετε πρόθεση να επισκεφτείτε το Φάληρο, αν έχετε παιδιά, κάποια στιγμή σίγουρα θα επισκεφτείτε το Ευγενίδειο Πλανητάριο (έχει προβολές που απευθύνονται σε παιδιά από 5 ετών και ένα κατάστημα με επιστημονικά παιχνίδια). Εξίσου «υποχρεωτική» θεωρείται (έχετε, δεν έχετε παιδιά) μια βόλτα στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το καινούργιο απόκτημα της Αθήνας με το αρχιτεκτονικό αριστούργημα! Υπέροχες παιδικές χαρές, σιντριβάνια μέσα στις δενδρολιβανιές και τις ελιές. Στο Κέντρο Επισκεπτών, αλλά και σε όλο τον χώρο του πάρκου γίνονται δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους, ανάμεσά τους τα μαθήματα κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας στο κανάλι, η υπαίθρια γιόγκα και άλλα πολύ ενδιαφέροντα!

Για φαγητό, κοντά στο Πλανητάριο βρίσκεται το κεμπαπτζίδικο ο Κυρ-Αρίστος, η ψαροταβέρνα Ψιψίνα και ο Ακάκιος για μακαρονάδες, που έχουν χώρο και ατμόσφαιρα που μπορείτε να αισθανθείτε άνετα με τα πιτσιρίκια σας. Από τη μεριά του Ιπποδρόμου, του Πάρκου Νιάρχος δηλαδή, ωραία αυλή με καλό φαγητό έχουν ο Πεζούλας και η Γιαγιά Ελισάβετ (είναι η Πόντια γιαγιούλα που μετακόμισε σε ταβέρνα παραδίπλα, αλλά φτιάχνει το ίδιο εξαίσια ψάρια και θαλασσινά με παλιότερα). Αν είναι σαββατοκύριακο, μην πάτε σε κανένα από τα παραπάνω χωρίς κράτηση. Καλή βόλτα!

Για ακόμα περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakitasite.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου