Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Φεστιβάλ Αθηνών και Πειραιάς

Την άγνωστη ιστορία μιας γεωγραφίας σημείων και τόπων και την ανάδειξή τους μέσα από σύγχρονες μαρτυρίες επιχειρεί φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών με σειρά δράσεων σε Αθήνα και Πειραιά και υπό τον τίτλο “Άνοιγμα στην Πόλη”.
Αυτόνομο φεστιβάλ.
Για τη δυνατότητα ενός “αυτόνομου φεστιβάλ” μίλησε κατά την χθεσινή ξενάγηση στους χώρους του μεγάλου λιμανιού ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με την “έντονη εμπλοκή των πολιτών” και ο Νίκος Διαμαντής του Δημοτικού Θεάτρου έκανε λόγο για δράσεις “με δημιουργία μέλλοντος”, χωρίς να παραλείψει να θίξει “τον παραδειγματικό τρόπο λειτουργίας των δύο φορέων”.
Το βίωμα της συμμετοχής
Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, ιστορικοί, μουσικοί και περφόρμερς μαζί με κατοίκους θα έρθουν σε επαφή με διαφορετικές δομές και ομάδες της πόλης, έτσι ώστε να ενισχυθούν το βίωμα της συμμετοχής αλλά και η πρόσβαση ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων στο καλλιτεχνικό γεγονός. Από το Σάββατο 3 Ιουνίου και για όλον τον μήνα θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις σε απρόβλεπτες περιοχές και μέρη, όπως η Πλαζ Βοτσαλάκια, το Πάρκο Δηλαβέρη, η Πλατεία Καστέλλας, τα Μανιάτικα, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, το Εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, τα Προσφυγικά της Νίκαιας, αλλά και το Δημοτικό Θέατρο, καθώς επίσης σπίτια και ταβέρνες σε πειραιώτικες γειτονιές. Τίτλος των δράσεων “Πειραιάς - Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες”.

Μεταξύ των καλλιτεχνών, η Μάνια Παπαδημητρίου παρουσιάζει μια παράσταση για το θέμα της ιθαγένειας, τη μετανάστευση και την ανεργία επεξεργάζονται οι συγγραφείς Χρήστος Οικονόμου και Γιάννης Χρυσούλης, θέμα εμπνευσμένο από την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» διασκευάζει ο χορογράφος Κωνσταντίνος Μίχος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, στο Εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας η Ελένη Κυραμάργιου ζωντανεύει την ιστορία ενός εγκαταλειμμένου εργοστασίου, την παράσταση «Κώστας Νούρος: Ξένος δυο φορές» παρουσιάζει σε ταβέρνες του Κορυδαλλού και του Πειραιά η Ανθή Γουρουντή, εμπνευσμένη από μια ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδιστή, του Κώστα Μασσέλου ή Νούρου, που ερμηνεύει ο Τσιμάρας Τζανάτος. Επίσης, οι Κριστόφ Κα Ρολ παρουσιάζουν το «Στη σκιά των ήχων», μια ηχητική βιβλιοθήκη με αφηγήσεις ονείρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου