Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Κέντρο Αθήνας, Αναπαλαίωση, ανάπλαση και αξιοποίηση παλαιών κτιρίων

Φανταστείτε την Αθήνα όπως ήταν παλιά. Θα περπατούσατε σε δρόμους που τα νεοκλασικά της δεν θα περιβάλλονταν από σκαλωσιές και οι τοίχοι τους δεν θα είχαν ξεφλουδίσει. Οι κεραμοσκεπές τους θα ήταν διατηρημένες, όπως και τα μικρά, αλλά γεμάτα χάρη μπαλκόνια. Αν τυχόν σάς προσκαλούσαν να τα επισκεφτείτε ή αν τύχαινε, ακόμη καλύτερα, να ζείτε σε αυτά, θα βλέπατε περιποιημένες αυλές, αλλά όχι τυποποιημένες, τοιχογραφίες που θα εξέπεμπαν ζωή και αρχιτεκτονικά στολίδια σε τοίχους και οροφές σχεδιασμένα με λεπτομέρεια.
1.126 κτήρια

Ο χρόνος βέβαια, όσο κι αν το θέλουμε, πίσω δεν γυρνά. Σίγουρα όμως, η σημερινή παραπαίουσα όψη της Ιστορίας της Αθήνας, μπορεί να βελτιωθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο Εργασίας βάζει μπρος σχέδιο το οποίο σε πρώτη φάση αφορά την ανακαίνιση 24 παλιών κτισμάτων σε περιοχές του ιστορικού κέντρου της πόλης και θα αποτελέσει τον οδηγό για την ανακαίνιση και εκ νέου χρησιμοποίηση συνολικά 1.126 κτηρίων σε όλη την Ελλάδα που, επιτέλους, καταγράφηκαν.
Πρόκειται για ένα τεράστιο κτηριακό απόθεμα που ανήκει στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και η επιδιωκόμενη αξιοποίησή του αναμένεται να φέρει, πέρα από την ενίσχυση των φορέων με την ενεργοποίηση και ενοικίαση των κτηρίων, και ακόμη πολλά παράπλευρα οφέλη.
«Θέλουμε μια πολιτική αξιοποίησης των κτηρίων με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης και όχι εκποίησης», υπογράμμισε κατά τη χθεσινή συνέντευξή Τύπου, στη Σταδίου 29, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Τον λόγο πήραν ακόμη η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, που μίλησε για αντίστοιχο κτηριακό απόθεμα στην Πρόνοια και την αντίστοιχη δουλειά που έχει γίνει εκεί, ο Δημήτρης Ησαΐας, κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, που χαιρέτισε την πρωτοβουλία, και ο Νίκος Μπελαβίλας, αναπληρωτής καθηγητής Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, που ανέλυσε το σχέδιο το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το ΕΜΠ.
Σε όλο το κέντρο

Τα κτήρια στα οποία θα γίνουν οι παρεμβάσεις αφορούν τις χωρικές ενότητες Πειραιώς, Ομόνοιας - Βάθης, Πανεπιστημίου - Χαυτείων, Συντάγματος, Πλατείας Κλαυθμώνος - Βουλής. Όπως ανέφερε ο Ν. Μπελαβίλας, ο σχετικός διαγωνισμός θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2018, ώστε να προετοιμαστούν οι σχετικοί -πρωτόγνωροι για την Ελλάδα- όροι του και προς το τέλος του ίδιου χρόνου ή στις αρχές του 2019 θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα.

Ενδεικτικά κτήρια που θα επισκευαστούν ή πρόκειται να παραδοθούν σύντομα προς χρήση είναι το διώροφο διατηρητέο του Ερνέστου Τσίλλερ επί των Κανάρη 1 και Ακαδημίας, το πάλε ποτέ επιβλητικό ξενοδοχείο Ambassadeur στην οδό Σωκράτους 65-67, που φτιάχτηκε το 1958, το κτήριο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1880 στην οδό Πανεπιστημίου 46 και παραμένει για 17 χρόνια κλειστό στο μεγαλύτερο τμήμα του, το συγκρότημα δύο διατηρητέων κτηρίων στην οδό Βουλής 6 και το Μέγαρο του Ταμείου Εμπόρων, που χτίστηκε το διάστημα 1949-1953 επίσης στην οδό Βουλής (8-10).


Πολλαπλά οφέλη

Η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η επαναλειτουργία των κτηρίων θα συμβάλει συνολικά στην κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη ολόκληρων περιοχών. Προς επίρρωση αυτού, ο Ν. Μπελαβίλας ανέφερε ότι το “νέφος κλειστών ακινήτων που βλέπετε (σ.σ.: υπήρχε προβολή με σλάιντς) δείχνει πόσο συνέβαλαν τα κλειστά ακίνητα στην κρίση που είδαμε στο κέντρο [...]. Έκλεινε, ας πούμε, ένα μαγαζί στο Κουκάκι, αυτό σήμαινε ότι υποβαθμίζονταν 3-4 ακόμη, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια γκρίζα ζώνη που μεγάλωσε τόσο, ώστε το 2011 το 50% των καταστημάτων στο Κουκάκι ήταν κλειστά”.

Ξέχωρα από το σχέδιο για τα 24 κτήρια, η Έφη Αχτσιόγλου απηύθυνε δημόσια πρόσκληση προς όλους τους φορείς του Δημοσίου για χρήση 122 ακινήτων της Αθήνας. “Θέλουμε έτσι πρώτα να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας στο πλαίσιο της εφαρμογής οικονομίας κλίμακας” είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η πρόσκληση αφορά μόνο φορείς του Δημοσίου. Ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι δεν πρόκειται τεθεί προς πώληση κάποιο ακίνητο.
"Δεν θα δούμε malls"

Ο Ν. Μπελαβίλας πρόσθεσε ακόμη ότι είναι μεν ζητούμενη η ανάκτηση της οικονομικής αξίας και της αξίας χρήσης των ακινήτων, από την άλλη όμως ξεκαθάρισε ότι “δεν θα δούμε malls και ογκόλιθους στο κέντρο της Αθήνας, που θα τινάξουν την υπόλοιπη αγορά στον αέρα”.

Για να φτάσουμε βέβαια στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, διανύθηκε σημαντική απόσταση. Όπως ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου, όταν η κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα, παρέλαβε δεδομένα του... 2013. Αφενός δεν υπήρχε ολοκληρωμένη καταγραφή των κτηρίων, αφετέρου το σχετικό πληροφοριακό σύστημα είχε να ενημερωθεί από το 2013. Στην ουσία, μεταφερόταν στους ιδιώτες η ευθύνη για την αξιοποίηση των κτηρίων και την ίδια ώρα τα έσοδα για το Δημόσιο ήταν περιορισμένα, καθώς μόλις το 20% των ακινήτων ήταν μισθωμένα.

Κατά της αδιαφάνειας

Ταυτοχρόνως, το νομοθετικό πλαίσιο “παρεμπόδιζε μια πραγματική αξιοποίηση των κτηρίων. [...] Οι εργασίες γίνονταν μέσω διαγωνισμού με μια πιστοποιημένη εταιρεία από μια λίστα μόλις 18 εταιρειών, στις οποίες ανατίθεντο ο ρόλος του συμβούλου, του ρυθμιστή των όρων του διαγωνισμού, του εκτιμητή. Για κάθε νέα εργασία απαιτούνταν καινούργιοι διαγωνισμοί, συνθέτοντας έτσι μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, που πολλαπλασίαζε το κόστος της εκάστοτε εργασίας, ακόμη και μιας απλής επισκευής” ανέφερε η υπουργός Εργασίας.

Ήταν ένα πλαίσιο που, σύμφωνα με την υπουργό, δεν τηρούσε τις αρχές διαφάνειας και λειτουργούσε προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Το 2016 το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε και πλέον ορίζει ότι:

* Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα θα ορίζεται από ορκωτό εκτιμητή.

* Δεν θα υπάρχει πλέον η υποχρέωση ελάχιστου μισθώματος ίσου με το 4,8% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

* Οι φορείς θα μπορούν να παραχωρούν τα κτήριά τους σε άλλους φορείς ή γενικότερα στο Δημόσιο, συμψηφίζοντας τα αναγκαία έξοδα επισκευών με μελλοντικά μισθώματα.

* Θα δίνεται η δυνατότητα εκμίσθωσης ενός ή ομάδας ακινήτων ενός ή περισσότερων φορέων σε έναν κοινό διαγωνισμό.

Κι άλλα ακίνητα

Αντίστοιχη κατάσταση περιέγραψε ότι βρήκε, όταν ανέλαβε, η Θ. Φωτίου. Όπως είπε, το αρχείο που παρέλαβε για τα ακίνητα της Πρόνοιας ήταν παρατημένο μέσα σε κούτες... Σήμερα έχει διαμορφωθεί μητρώο 216 ακινήτων από φυσικό αρχείο, εκ των οποίων τα 145 διαθέτουν πλήρη φάκελο στοιχείων και υπάρχουν ακόμη 900 ακίνητα του Δημοσίου που είναι από κληροδοτήματα, για τα οποία γίνεται επίσης προσπάθεια αξιοποίησης.

Σε πόσες βόλτες έχουμε αναρωτηθεί πώς θα ήταν η Αθήνα αν τα νεοκλασικά της έσφυζαν από ζωή; Ή πόσες φορές ακόμη έχουμε κάνει συνειρμούς για τα τόσα άδεια σπίτια που μαραζώνουν, ενώ υπάρχουν τόσες ζωές γύρω μας που επίσης μαραζώνουν, συχνά σε κάποιο πλατύσκαλο από αυτά τα κλειδαμπαρωμένα και εγκαταλελειμμένα κτήρια;
Πέρα όμως από τις εύλογες σκέψεις του περιπάτου, υπάρχουν μελετημένες επιστημονικές διαπιστώσεις που δείχνουν ότι η αξιοποίηση αυτών των κτηρίων δεν θα συνέβαλε μόνο στη διάσωση του πολιτισμού και της Ιστορίας, ούτε μόνο θα προσέφερε μια στέγη στους κατατρεγμένους, αλλά θα μπορούσε επιπλέον να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην πόλη, φέρνοντας επίσης θέσεις εργασίας, περισσότερα ανοιχτά μαγαζιά και παραπάνω τουρισμό.
Επιμένοντας να αγνοούν τους καθημερινούς προβληματισμούς και τις επιστημονικές διαπιστώσεις, οι αρμόδιοι αφήνουν εδώ και δεκαετίες την Αθήνα να ανήκει σ' εκείνο το ξεχωριστό κλαμπ των ευρωπαϊκών πόλεων, αν δεν είναι η μόνη, που αφήνει τον αρχιτεκτονικό της πλούτο να ρημάζει αντί να τον προσέχει και να φροντίζει να έχει ξεχωριστή θέση στην πόλη. Κτήρια αιώνων, που οι τοίχοι τους στάζουν Ιστορία, γνωρίζουν την απαξίωση, με μοναδική πιθανή λογική ερμηνεία αυτή της υλοποίησης μιας στρατηγικής που σκόπιμα υποβαθμίζει, ώστε στη συνέχεια να ξεπουλήσει. Το αποτέλεσμα, είτε λόγω εκούσιας είτε λόγω ακούσιας αδιαφορίας, είναι το ίδιο. Τα κτήρια καταστρέφονται, η θλίψη και η μιζέρια βασιλεύουν.

Δημόσια, αλλά δεν το ξέραμε

Πολλά από αυτά τα κτήρια είναι δημόσια, όμως μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν το γνωρίζαμε, καθώς δεν υπήρχε καταγραφή τους. Επίσης, το μπλεγμένο νομικό πλαίσιο δεν άφηνε πολλά περιθώρια παρεμβάσεων και αξιοποίησής τους, με αποτέλεσμα, ακόμη και για τα κτήρια που δεν είχαν καταρρεύσει, να μην μπορούν να γίνουν σύντομα και με λογικό κόστος οι απαραίτητες επισκευές ώστε να αξιοποιηθούν.
Πριν από λίγες μέρες όμως, φάνηκε, ίσως για πρώτη φορά, ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες που προκαλούν τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν και τα κτήρια της Αθήνας μπορούν να ανακτήσουν τη χαμένη τους λάμψη.
Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε τη Δευτέρα την καταγραφή των κτηρίων που διαθέτει μαζί με τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και εξήγησε πως με αλλαγές που έγιναν στο νομοθετικό πλαίσιο το 2016 διευκολύνεται η αξιοποίηση της περιουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακος.

Ένα στα δύο κλειστά

Σύμφωνα με την καταγραφή, 1.126 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα ανήκουν στους ΦΚΑ, από τα οποία τα 652 βρίσκονται στην Αττική και περισσότερα από 200 είναι συγκεντρωμένα στο κέντρο της Αθήνας. Το (δυσάρεστο) εύρημα που ξεχωρίζει αφορά το ποσοστό των κτηρίων τα οποία είναι κλειστά και φτάνουν το 49%. Την ίδια ώρα, μόλις το 14% από αυτά είναι μισθωμένα και αποφέρουν έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου και σχεδόν το 1/3 είναι ερείπια και διατηρητέα νεοκλασικά που έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, από το υπουργείο δεν πιστεύεται ότι η λύση είναι οι σκαλωσιές. Ούτε θεωρείται αρκετό τα κτήρια να στέκουν όρθια, αλλά να μην έχουν καμία χρήση, με αποτέλεσμα να μην προσφέρουν όσα μπορούν στη ζωή και την οικονομία της πόλης. Αντ’ αυτού, έχει καταρτιστεί επιχειρησιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των ακινήτων με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης και όχι εκποίησης της περιουσίας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, όπως υπογράμμισε κατά την παρουσίαση του σχεδίου τη Δευτέρα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Το σχέδιο γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την επιλεκτική και πιλοτική αξιοποίηση 24 εμβληματικών κτηρίων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας για τα οποία θα γίνει μεγάλος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός μέσα στο 2018. Παράλληλα με τις διεργασίες που έχουν εκκινηθεί για τα κτήρια, το υπουργείο έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς όλους τους φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, δημόσιους οργανισμούς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.λπ.) για χρήση των ακινήτων της Αθήνας που φτάνουν τα 120.
Η αξιοποίηση των 24 κτηρίων εντάσσεται σε ένα πιλοτικό σχέδιο διαχείρισης και αξιοποίησης, το οποίο θα αποτελέσει τον “οδηγό” για την επέκταση του σχεδίου και σε άλλα κτήρια στην Αθήνα, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο, της επιλεκτικής αξιοποίησης, το υπουργείο ανακοίνωσε τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για 5 χωρικές ενότητες: Πειραιώς, Ομόνοιας - Βάθη, Πανεπιστημίου - Χαυτεία, Σύνταγμα, Πλατεία Κλαυθμώνος - Βουλή.

Επεμβάσεις με ποιότητα

Μιλώντας στην “Α”, ο Νίκος Μπελαβίλας (αν. καθηγητής Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος) αναφέρει για το σχέδιο ότι “εξελίσσει μία πολυεπίπεδη στρατηγική διαχείρισης με διαφορετικές ταχύτητες και μεθόδους. Αυτό επελέγη γιατί υπάρχουν ακίνητα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν αμέσως -όπως μία καλής κατασκευής πολυκατοικία του '80, ενώ άλλα απαιτούν πρόσθετες παρεμβάσεις-, όπως ένα ρημαγμένο νεοκλασικό ερείπιο του 1890.”
Εξηγώντας πώς θα αξιοποιηθούν, τα κτήρια αναφέρει ότι “στην πρώτη κατηγορία ανήκουν κυρίως πρώην ξενοδοχεία και σύγχρονα κεντρικά κτήρια γραφείων, τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως τέτοια με άμεση προκήρυξη διαδικασιών ενοικίασης ή και πώλησής τους”. Σε σχέση με τη δεύτερη κατηγορία, στην οποία ανήκει το μεγάλο απόθεμα κτηρίων, σημειώνει ότι “μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο κοινωνικής πολιτικής για στέγη ή άλλες συναφείς χρήσεις νέων, φοιτητών, ερευνητών, φοιτητών Εrasmus, ευάλωτων ομάδων, όπως και για θερμοκοιτίδες ή έδρες νέας και καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Είναι σημαντικό να 'εμβολιαστεί' το κέντρο της Αθήνας με δημιουργικά κύτταρα που θα επαναφέρουν την κατοίκιση η οποία εκδιώχθηκε από την απουσία υποδομών αλλά και τη θορυβώδη αναψυχή. Με δημιουργικές μονάδες κοινωνικής οικονομίας, συνεταιριστικών σχημάτων πολιτισμού, εκδόσεων, Διαδικτύου. Αυτά θα ενεργοποιήσουν μία οικονομική και ταυτόχρονα κοινωνική ανασυγκρότηση”.
Την ίδια στιγμή, ξεκαθαρίζεται από τον καθηγητή ότι οι παρεμβάσεις και οι επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν δεν θα αλλάξουν τον χαρακτήρα των κτηρίων, αλλά θα τον σεβαστούν, όπως και την περιοχή. “Η επένδυση στο εμπόριο και τον τουρισμό οφείλει να γίνει με όρους ποιότητας και με στόχο όχι την έξωση των παραδοσιακών χρηστών του κέντρου αλλά την προστασία τους και τη συνύπαρξή τους με τις νέες χρήσεις. Δεν χρειάζονται δηλαδή νέα malls στο κέντρο που θα κλείσουν μαγαζιά, ούτε μαζική αναψυχή που θα εκτινάξει τις αξίες γης διώχνοντας μικροεμπόρους και παλιούς βιοτέχνες, όπως έγινε στου Ψυρρή και στο Μεταξουργείο” ανέφερε ο Ν. Μπελαβίλας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, αποδεικνύεται (και έτσι) η προσέγγιση που υιοθετεί για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των φορέων του ως μια συνολική παρέμβαση για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση του αστικού ιστού.

Τι δουλειά έχει το υπουργείο Εργασίας με αστικές αναπλάσεις

Σύμφωνα με τον Νίκο Μπελαβίλα, η απάντηση είναι τριπλή. “Αν αυτή η ανάπλαση των ιδιόκτητων κτηρίων παράγει εργασία, προφανώς και έχει. Αν αυτή η παρέμβαση αναβαθμίζει κοινωνικά και οικονομικά την ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών φορέων, ακόμη περισσότερο. Τέλος, αν αυτή η παρέμβαση συμβάλλει στην αναζωογόνηση του κέντρου τη Αθήνας, τότε τα πράγματα αποκτούν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς εξυπηρετεί κοινούς στόχους -και ας μην έχουν διατυπωθεί από κοινού- κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης, εμπορικών και επαγγελματικών ενώσεων".

"Έπαιζαν" μόνες τους 18 εταιρείες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς γινόταν η αξιοποίηση και οι εργασίες στα κτήρια πριν από την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Όπως ανέφερε η υπουργός τη Δευτέρα, ο νόμος προέβλεπε ότι οι διαδικασίες έπρεπε να γίνονται μόνο από πιστοποιημένες εταιρείες, οι οποίες όμως ήταν μόλις 18 και στις οποίες ανατίθεντο, μεταξύ άλλων, ο ρόλος του συμβούλου, του ρυθμιστή των όρων του διαγωνισμού, του εκτιμητή. Το αποτέλεσμα ήταν να μη γίνονται οι διαδικασίες με όρους διαφάνειας και ακόμη και για μικρές επισκευές να γίνονται ξανά και ξανά διαγωνισμοί που καθυστερούσαν την υλοποίηση των εργασιών και τις έκαναν πιο κοστοβόρες. Πλέον αυτό αλλάζει και προβλέπεται χαρακτηριστικά ότι “το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα θα ορίζεται από ορκωτό εκτιμητή. Οι φορείς θα μπορούν να παραχωρούν τα κτήριά τους σε άλλους φορείς ή γενικότερα στο Δημόσιο, συμψηφίζοντας τα αναγκαία έξοδα επισκευών με μελλοντικά μισθώματα κ.ά.”.

Χάθηκαν 16.000 θέσεις εργασίας

Οι εκτιμώμενες απώλειες, σύμφωνα με τον Νίκο Μπελαβίλα, είναι μεγαλύτερες του μισού δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά την αξία των ακινήτων. Επιπλέον, εκτιμάται ότι χάθηκαν 16.000 θέσεις εργασίας, καθώς “κάθε κτήριο που έκλεινε με τους εργαζόμενούς του να φεύγουν επηρέαζε και τη γύρω περιοχή, οδηγώντας στον μαρασμό και άλλων κτηρίων και άλλων εμπορικών επιχειρήσεων”.

Ποιοι οι στόχοι του σχεδίου ανάκτησης των ακινήτων

* Οικονομική βιωσιμότητα / συγκέντρωση πόρων για τους ΦΚΑ με κοινωνική ανταπόδοση.
* Ανάκτηση της οικονομικής αξίας και της αξίας χρήσης των ακινήτων.
* Συμβολή στην αναζωογόνηση του υποβαθμισμένου ιστορικού κέντρου της Αθήνας με θετική επίδραση στην εργασία και την αγορά.
* Δράση - πιλότος για την επέκταση σε άλλες περιοχές της Αθήνας ή και άλλων πόλεων.

Έφη Αχτσιόγλου στην «Α»: «Παρελθόν η πολιτική εγκατάλειψης των ακινήτων»



Αντιπροσωπευτική της πολιτικής που εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια για την κοινωνική ασφάλιση χαρακτηρίζει τη χρόνια απαξίωση των ιστορικών κτηρίων που ανήκουν στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Μιλώντας αποκλειστικά για το θέμα στην «Αυγή» αναφέρει ότι η πολιτική εγκατάλειψης που υπήρχε θα αποτελέσει παρελθόν και ότι η αξιοποίηση των 24 εμβληματικών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας είναι μόνο η αρχή για την ευρύτερη αξιοποίηση των 1.126 κτηρίων, από τα οποία τα περισσότερα μένουν και ρημάζουν.
“Η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τής απαξίωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης συνολικά, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.
Μετά την ολοκλήρωση, για πρώτη φορά, της καταγραφής των ακινήτων αλλά και τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο.
Με γνώμονα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης, προχωράμε στην άμεση αξιοποίηση 24 εμβληματικών ακινήτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με τη διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, και παράλληλα απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση σε όλους τους φορείς του Δημοσίου για χρήση περίπου 120 ακινήτων στην πρωτεύουσα, με σκοπό την επίτευξη οικονομίας κλίμακος.
Το σχέδιό μας, που υλοποιείται με την επιστημονική συμβολή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στοχεύει στην εξασφάλιση πολύτιμων πόρων για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, συμβάλλοντας παράλληλα στην αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.
Τα αποτελέσματα του πιλοτικού αυτού σχεδίου θα αποτελέσουν τον οδηγό για την επέκτασή του στο σύνολο των 1.126 ακινήτων σε όλη τη χώρα.
Η πολιτική εγκατάλειψης της περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που είχε ως αποτέλεσμα σήμερα το 49% των ακινήτων να παραμένει κλειστό, θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου