Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Αγιος Παύλος, Φίνος Φίλμ

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ
Μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε απόσταση αναπνοής από την Ομόνοια και δίπλα στους ιστορικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, συναντάμε τα παλαιότερα κινηματογραφικά πλατό της Αθήνας. Πρόκειται για τα στούντιο της Φίνος Φιλμ, την οποία ίδρυσε ο Φιλοποίμην Φίνος εν έτει 1943.
Η περιοχή που εγκαταστάθηκαν τα στούντιο είναι γνωστή σε παλαιότερους και νεότερους σινεφίλ από τις εικόνες των ταινιών του Φίνου και ονομάζεται Άγιος Παύλος. Οφείλει την ονομασία της στην εκκλησία του Αγίου Παύλου που με χορηγία του Δήμου Αθηναίων κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.
Ο Άγιος Παύλος βρίσκεται στο κέντρο της ομώνυμης συνοικίας που συνορεύει μεταξύ άλλων με την πλατεία Βάθη, την πλατεία Αττικής, την πλατεία Μεταξουργείου και σήμερα εξυπηρετείται με δύο γραμμές μετρό. Αλλά η κινηματογραφική σχέση της γειτονιάς δεν σταματά εδώ αφού επί πολλά χρόνια την κοσμούσαν με την παρουσία τους δύο από τους πιο ιστορικούς κινηματογράφους το «Αλκαζάρ» και η «Βικτώρια». Μπροστά στους δύο αυτούς κινηματογράφους, επί της οδού Θ. Δηλιγιάννη, γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες». Σε μπακάλικο της περιοχής γυρίστηκε και η κωμωδία «Ο μπακαλόγατος». Ένας πόλος έλξης μικρών και μεγάλων, κυρίως τους θερινούς μήνες, ήταν το «Βουναλάκι». Ένα μικρό ύψωμα ακριβώς απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης, που διατηρείται ακόμα. Εκεί οι μικροί έβρισκαν χώρο για παιχνίδι και οι μεγάλοι για το καφεδάκι τους. Κάπου - κάπου ερχόταν παλαιότερα και ένα μικρό λούνα παρκ.
Ο σταθμός Λαρίσης ήταν τότε στις δόξες του αφού ακόμα και οι επίσημοι ταξίδευαν με τρένο από και προς την Αθήνα. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 θυμάμαι την αψίδα που είχαν στήσει στην οδό Δηλιγιάννη για να περάσει ο τότε Γερμανός καγκελάριος Αντενάουερ.

Στον Άγιο Παύλο κατοικούσαν πολλοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.
Σημαντική είναι και η αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής, με πάρα πολλά νεοκλασικά και παραδοσιακά διατηρητέα, μεταξύ αυτών και η βίλα Τράιμπερ στην οδό Κ. Παλαιολόγου όπου μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν και η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου