Αναπαραγωγή, αποδράσεις, αξιοθέατα, εκδρομές, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με βάση δημοσιεύσεις από τα μ.μ.ε.

Ανδριανός

Τον Αδριανό, αυτόν τον περίφημο Ρωμαίο με το παρατσούκλι «Graeculus», δηλαδή Ελληνίσκος, που αγάπησε τις τέχνες και τα γράμματα, εμπνεύστηκε από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και συνδύασε αριστοτεχνικά τον αυτοκράτορα με τον διανοούμενο της δράσης, τον ταξιδευτή, τον ποιητή και εραστή σωμάτων και ψυχών με τον ορθολογιστή που δεν δίστασε να καταφύγει στον μυστικισμό, τον διοικητή και τον στρατηγό, φέρνει στο προσκήνιο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέσα από την περιοδική έκθεση «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο». Η έκθεση, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, και θα διαρκέσει ένα χρόνο, επιχειρεί να αναδείξει τον φιλελληνισμό, τη σχέση του Ρωμαίου αυτοκράτορα με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, εμφανή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της δράσης του. Πραγματοποιείται δε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 1.900 χρόνων από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 117 μ.Χ.


«Ο Αδριανός προχώρησε στην ώσμωση του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, ώσμωση που οδήγησε σε αυτό που ονομάζουμε κοινό δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό» εξηγούσε χθες η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στη δημοσιογραφική ξενάγηση, τονίζοντας ότι «η έκθεση αφορά έναν διάλογο για έναν κόσμο που φαίνεται ιδεατός και μοιάζει ίσως πολύ μακριά μας, αλλά είναι πολύ ζωντανός και σήμερα, απασχολώντας τους πολίτες σε όλο τον πλανήτη, αφού αυτές οι ιδέες είναι παγκόσμιες και οικουμενικές».

«Εξαιρετική, ευφάνταστη και με ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά» χαρακτήρισε την έκθεση η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, που παρακολούθησε την ξενάγηση μαζί με τη γ.γ. του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη και υπογράμμισε ότι «είναι μία έκθεση που τιμά τους δύο πολιτισμούς που διαμόρφωσαν την Ευρώπη και τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε, τον αρχαίο ελληνικό και τον ρωμαϊκό. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο, υπήρξε και συμφωνία για την ανταλλαγή και τη σχέση πάνω στον πολιτισμό. Κι αυτή η έκθεση εντάσσεται σε αυτό το ευρύτερο πνεύμα συνεργασίας».

«Ο Αδριανός εφηύρε μια νέα παράδοση, την ελληνορωμαϊκή, που ζει ακόμα μέσα από όλους εμάς» τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Εμανουέλε Πάπι, που μαζί με την κ. Λαγογιάννη επιμελήθηκε τον κατάλογο της έκθεσης που θα εκδοθεί γύρω στα Χριστούγεννα και, όπως είπε, «πιθανότατα θα γίνει βιβλίο αναφοράς για τα επόμενα 10 ή και 20 χρόνια» καθώς μαζί με την έκθεση θα παρέχει «όλες τις πληροφορίες για την Αθήνα και τον Αδριανό».

Προαναγγέλλοντας το 2018 ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η έκθεση περιλαμβάνει 40 εκθέματα, κυρίως από τις συλλογές του ΕΑΜ, τα οποία παρουσιάζονται στην αίθουσα των Αθηναίων Κοσμητών προκειμένου να αναδειχτεί ο πνευματικός διάλογος του Αδριανού με τους αρχαίους Έλληνες διανοητές και φιλοσόφους. Έτσι, πορτρέτα του τοποθετημένα ανάμεσα σ' αυτά του Μητρόδωρου, του Αντώνιου Πολέμωνος, του Ηρώδη του Αττικού και φυσικά πορτρέτα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, σηματοδοτούν αυτή τη συνομιλία. Τη φανταστική συνομιλία παρακολουθούν οι Κοσμητές, οι αξιωματούχοι που είχαν την ευθύνη της πνευματικής και σωματικής εκπαίδευσης των εφήβων στα αθηναϊκά γυμνάσια που αντιπροσωπεύονται με σειρά εκθεμάτων, ενώ δεν λείπει η προτομή του όμορφου Αντίνοοου, αγαπημένου συντρόφου του αυτοκράτορα. Όμως και στο "Αθέατο Μουσείο" παρουσιάζονται η επιγραφή με το όνομα του αυτοκράτορα Αδριανού και την επωνυμία Ολύμπιος, που χρονολογείται περί το 132 μ.Χ. και αποτελεί αυθεντική μαρτυρία της αναγνώρισης της προσφοράς του αυτοκράτορα από τους πολίτες της Αθήνας, και δίπλα της η δεύτερη προτομή του αφηρωισμένου Αντίνοου, από την Πάτρα. Ο θεματικός περίπατος ολοκληρώνεται στην αιγυπτιακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου το αιγυπτιάζον άγαλμα του Αντίνοου από το ιερό των Αιγυπτίων Θεών στον Μαραθώνα διηγείται με τον δικό του τρόπο τις πνευματικές αναζητήσεις της εποχής.


«Ο Αδριανός από μικρός αγαπούσε τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Αγαπούσε την Ελλάδα και αυτό οι Αθηναίοι το γνώριζαν, έτσι πριν γίνει αυτοκράτορας, το 112-113 μ.Χ., τον έκαναν επώνυμο άρχοντα, δίνοντάς του την ύψιστη τιμή της πόλης» τόνισε η κ. Λαγογιάννη προσθέτοντας παράλληλα ότι ήταν επίσης «πολύ αγαπητός αυτοκράτορας πανευρωπαϊκά, ήταν ένας κοσμοπολίτης που ταξίδεψε πολύ, γνώρισε άλλους λαούς, ευεργέτησε, δημιούργησε έργα όπως το τείχος του Αδριανού στη Βρετανία και οικοδομήματα σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική», γι' αυτό «η ειδική επέτειος από την ανάρρησή του στον θρόνο γιορτάζεται σε ολη την Ευρώπη».

«Ο Αδριανός προχώρησε στην ώσμωση του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, μία ώσμωση που οδήγησε σε αυτό που ονομάζουμε κοινό δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό» τονίζει η Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σχετικά με τη νέα περιοδική έκθεση «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο».

«Η έκθεση αφορά έναν «διάλογο» για έναν κόσμο, που φαίνεται ιδεατός και μοιάζει ίσως ότι είναι πολύ μακριά μας. Όμως είναι πάρα πολύ ζωντανός και σήμερα, απασχολώντας όλους τους πολίτες σε όλον τον πλανήτη. Γιατί; Γιατί αυτές οι ιδέες είναι παγκόσμιες και οικουμενικές και απασχολούν πάντοτε τους ανθρώπους» συμπλήρωσε η ίδια.

Η έκθεση, που αποτελεί μία συνεργασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στις 18:00, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 1.900 χρόνων από την ανάρρηση του φιλέλληνα αυτοκράτορα Αδριανού στον θρόνο το 117 μ.Χ.

«Πρόκειται για έναν πολύ αγαπητό αυτοκράτορα πανευρωπαϊκά, γι' αυτό τον λόγο, η ειδική αυτή επέτειος έχει γιορταστεί και γιορτάζεται ακόμα σε όλη την Ευρώπη από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία» σημείωσε η κ. Λαγογιάννη, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, τον λόγο που ήταν τόσο αγαπητός: «Επειδή δεν περιορίστηκε στη Ρώμη. Ήταν ένας κοσμοπολίτης, που ταξίδεψε πολύ, γνώρισε άλλους λαούς και πολιτισμούς και όπου πήγαινε ευεγερτούσε. Και το έργο του έχει μείνει, όπως το τείχος στη Βρετανία, ένα σωρό οικοδομήματα σε όλη την Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική. Γι' αυτόν τον λόγο, λοιπόν, γιορτάζουν όλοι την επέτειο των 1.900 χρόνων από την ανάρρησή του στον θρόνο».

Και η σχέση του με την Ελλάδα; «Ο Αδριανός από πολύ μικρός αγαπούσε τόσο τα ελληνικά γράμματα που οι Ρωμαίοι του είχαν βγάλει ένα παρατσούκλι: Ο Graeculus, ο Ελληνίσκος τον έλεγαν. Αγαπούσε, δε, τόσο πολύ και τον ελληνικό τρόπο ζωής που μέχρι πριν από τον Αδριανό οι αυτοκράτορες ήταν ξυρισμένοι. Ο Αδριανός κάποια στιγμή αφήνει γένια γιατί θέλει να μοιάζει με Έλληνα. Βέβαια, υπάρχει μία θεωρία ότι είχε μία ουλή, που ήθελε να τη σκεπάσει. Αλλά δεν ήταν αυτό. Ο Αδριανός αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και αυτό το ήξεραν οι Αθηναίοι. Και πριν γίνει αυτοκράτορας, το 112-113 μ.Χ., του δίνουν την υψίστη τιμή. Τον κάνουν επώνυμο άρχοντα» σημείωσε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στην ξενάγηση παραβρέθηκαν, επίσης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου και η γγ του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

«Είναι μία έκθεση που τιμά τους δύο πολιτισμούς που διαμόρφωσαν την Ευρώπη και τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε, τον αρχαίο ελληνικό και τον ρωμαϊκό. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο, υπήρξε και συμφωνία για την ανταλλαγή και τη σχέση πάνω στον πολιτισμό. Κι αυτή η έκθεση εντάσσεται σε αυτό το ευρύτερο πνεύμα συνεργασίας» τόνισε η κ. Κονιόρδου, η οποία χαρακτήρισε την έκθεση «εξαιρετική, ευφάνταστη και με ιδιαίτερη διεισδυτική ματιά».

«Ο Αδριανός εφηύρε μία νέα παράδοση που ζει ακόμα μέσα από όλους εμάς. Την ελληνορωμαϊκή παράδοση. Ο Αδριανός θα ήταν πολύ ευτυχής με αυτήν την ελληνοϊταλική συνεργασία» επισήμανε, από την πλευρά του, ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Εμανουέλε Πάπι, που πληροφόρησε και για τον επιστημονικό κατάλογο της έκθεσης, τον οποίο σχεδίασε μαζί με την κ. Λαγογιάννη και αναμένεται να εκδοθεί γύρω στα Χριστούγεννα. «Είναι ένας κατάλογος που πιθανότατα θα γίνει βιβλίο αναφοράς για τα επόμενα, ας πούμε, 10 ή και 20 χρόνια. Ο κατάλογος και η έκθεση σκοπεύουν να παρέχουν όλες τις πληροφορίες για την Αθήνα και τον Αδριανό» πρόσθεσε.

Εκθέματα και νοητός περίπατος

Η έκθεση σηματοδοτεί και προαναγγέλλει το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο θα εορταστεί το 2018. Τα εκθέματα, 40 στο σύνολό τους, προέρχονται από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η παρουσίασή τους επιλέχθηκε να γίνεται στην αίθουσα των Αθηναίων Κοσμητών, στη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Γλυπτών, ως το ιδανικό σκηνικό για την ανάπτυξη της μουσειολογικής ιδέας.

Πορτραίτα του αυτοκράτορα Αδριανού τοποθετήθηκαν στο κέντρο της αίθουσας σε ένα νοερό φιλοσοφικό διάλογο για τον ελληνικό πολιτισμό με εμβληματικές μορφές διανοητών της αρχαιότητας, όπως ο Μητρόδωρος, ο Αντώνιος Πολέμων και ο Ηρώδης ο Αττικός. Τη φανταστική συνομιλία παρακολουθούν τα πορτραίτα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη ως σύμβολα της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης και οι Κοσμητές, οι αξιωματούχοι που είχαν την ευθύνη της διανοητικής και σωματικής εκπαίδευσης των εφήβων στα αθηναϊκά γυμνάσια της αυτοκρατορικής περιόδου. Ο κόσμος των Γυμνασίων της Αθήνας ζωντανεύει, επίσης, με μία σειρά αντιπροσωπευτικών εκθεμάτων και την υπέροχη προτομή του Αντίνοου, του αγαπημένου συντρόφου του Αδριανού, που θεοποιήθηκε μετά τον πρόωρο θάνατό του και λατρευόταν στα Γυμνάσια ως πρότυπο νεανικής ομορφιάς και ρώμης.

«Στους επισκέπτες θα παρέχουμε έναν νοητό περίπατο με σταθμούς. Θα ξεκινούμε από εδώ (την αίθουσα 31Α της Συλλογής των Γλυπτών), θα πηγαίνουμε στην Αίθουσα του Βωμού, όπου στο πλαίσιο του Αθέατου Μουσείου θα δείχνουμε κάθε αφορά εκθέματα από τις αποθήκες μας, τα οποία σχετίζονται με τον Αδριανό και θα συνεχίζουμε στην Αιγυπτιακή Συλλογή. Γιατί η τιμή του αφηρωισμένου Αντίνοου συνεχίστηκε. Ο Ηρώδης Αττικός έκανε έναν ναό, τον Αιγυπτίων Θεών στην Μπρεξίζα στον Μαραθώνα κι εκεί τίμησε τον Αντίνοο, ο οποίος πήρε τη θέση του Όσιρι, που στέκεται δίπλα στην Ίσιδα», υπογράμμισε η κ. Λαγογιάννη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έναν μήνα, ενώ στις 28 Νοεμβρίου 2017 η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών διοργανώνει, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέδριο όπου θα παρουσιαστούν ομιλίες για τον φιλέλληνα αυτοκράτορα. Τέλος, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιεί περιοδικά διαλέξεις για τον Αδριανό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εικ: Εικονιστική προτομή του Αντίνοου, από την Πάτρα (130-138 μ.Χ.). Δίπλα της στήλη με κατάλογο των αξιωματούχων του Γυμνασίου και των εφήβων κατά φυλές. Από την Αθήνα. Γύρω στο 212/213 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου